Harini husband tak berapa sihat. Demam sikit. Jadi untuk menu makan malam, aku masak sup bebola ikan. Selalunya susah nak dapat sediakan sup yang betul2 sedap tanpa menggunakan kiub ayam atau lain2 bahan perasa. Selalunya aku akan elakkan untuk menggunakan apa2 bahan perasa. So… ini antara percubaan terbaik sup aku. Rasanya boleh tahan sedapnya mungkin sebab ayam tu direbus agak lama dalam api yang kecil (dalam satu jam i.e. sebaik aje sampai rumah dalam 6.45 petang sampai pukul 7.30 malam). Selera betul semua makan malam tu. Sup licin abis……
Bahan2: -
1 mangkuk kecil ayam – potong sederhana kecil
Bebola ikan – ikut suka banyak mana
2 batang serai – potong 2 dan ketuk
1 buku bawang besar
½ buku bawang putih
1 buku kecil halia
Lobak merah, Bunga kubis dan cendawan – ikut suka banyak mana nak letak
Daun bawang dan daun sup – hiris halus ½ mangkuk kecil
5 biji bawang kecil – dibuat bawang goreng
½ mangkuk daun saderi yang telah dipotong
1 biji tomato – potong enam bahagian
Sedikit buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang
Garam secukup rasa
Cara2: -
(1) Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan buah pelaga dan kulit kayu manis.
(2) Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia dan tumis hingga naik baunya.
(3) MAsukkan yam dan biarkan ia merenih dalam
(4) Selepas satu jam, masukkan semua sayur – sayuran, tomato, bebola ikan dan garam.
(5) Sesuaikan rasa dan tutup api. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup. Kalau untuk orang dewasa boleh letakkan sedikit cili api yang diketuk kedalamnya. Boleh makan dengan nasi panas atau begitu sahaja.
Besh-...besh...my hubby...suke makn sup....
ReplyDeleteBesh-...besh...my hubby...suke makn sup....
ReplyDelete