Monday, April 5, 2010

NASI MANDHI


Resepi ni dapat dari opis mate - Brother Lot. Rempah ni pun Bro Lot yang kasik. Ni first time buat. Memang best and senang sangat nak buat. Nasi ni saya masak lepas balik dari kelas tengahari.. dalam pukul 12.30.. Pukul 1.40 tengahari kami dah boleh makan. Husband kasik lima bintang dan anak2 suka makan ayam tu.. Thanks Bro Lot and kepada kawan2 opis yang dapat rempah & resepi ni, cepat lah cuba..

Bahan2: -
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara2 :-

1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.




No comments:

Post a Comment