Puas pikir nak masak apa hari minggu ni…. Teringat hari tu bibik balik kampong ada bawak balik kacang tanah. Petang Sabtu dah mintak bibik goreng and blender terus. Balik dari kursus tengahari Ahad, aku pun masak lah kuah kacang dan ayam sate untuk makan malam.. Seleranya anak2 makan…J Tu gambar Irfan makan ayam sate.. Jom tengok resepi….
KUAH KACANG
Bahan2:-
1 mangkuk besar kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar(jangan halus sgt) – letakkan sedikit air dan gaulkan kacang hingga sebati
2 biji bawang besar – kisar
½ buku bawang putih – kisar
3 batang serai – potong halus dan kisar
½ buku kecil halia
1 mangkuk kecil lada kisar
1 mangkuk kecil air asam jawa
3 batang serai – potong dua dan ketuk
Garam dan gula secukup rasa
Cara2: -
(1) Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik baru.
(2) Masukkan lada kisar dan biarkan betul – betul masak.
(3) Masukkan kacang dan kacau rata. Lepas tu masukkan air hingga penuh periuk. Biarkan masak dalam api sederhana besar.
(4) Kacau sekali sekala. Ia mengambil masa yang lama untuk menjadi pekat.
(5) Apabila kuah sudah agak pekat, masukkan air asam jawa, garam, gula dan serai yang diketuk.
(6) Kecilkan api dan biarkan betul2 pekat. Siapp…..:)
AYAM SATE
Bahan2: -
1 mangkuk besar ayam yang dipotong kecil
5 batang serai- kisar halus
1 buku bawang besar – kisar
1 buku bawang putih – kisar
1 sudu jintan manis – kisar
1 mangkuk kecil gula
Garam – secukup rasa
Cara2: -
(1) Gaulkan ayam dengan semua bahan2 diatas.
(2) Perapkan selama 3 jam.
(3) Panaskan minyak dalam kuali. Jangan banyak sangat minyak ni.
(4) Apabila minyak betul2 panas, masukkan ayam kedalamnya. Kecilkan api. Ayam ini akan mengeluarkan air dan biarkan air tersebut kering.
(5) Apabila air kering, ambil satu sudu minyak dan gaulkan rata. Tutup api dan siapppp….
anak sapaa laa yg makan tu?! hehe
ReplyDeletegambar sungguh menyelerakan, nyum nyum lambatnya nak raya suh mak masakkn. sendiri buat memanjang x jadik...
ReplyDelete