Roti ni husband saya yang buat... ( Yang dalam gambo kat atas tu) Sementara dia tunggu saya keluar dari opis, selalu jugak dia beli roti john singapore ni yang dijual kat kedai makan sebelah opis tu...Sedap pak cik tu buat !! So, satu hari husband pun teringin nak cuba buat.. Rasa tak macam pak cik tu buat lah..:) tapi, okey lah.. sedap jugak dan habis anak2 makan.. Tu gambar fikri tak sabar tunggu time makan...
Bahan2: -
1 buku roti perancis - potong kepada beberapa bahagian dan belah dua
1 mangkuk kecil daging cincang - kami guna ramly brand
1/2 mangkuk kecil bawang holland - potong dadu
1/2 mangkuk kecil - bawang putih cincang
1/2 mangkuk lada besar cincang
4 biji telur ayam
1/2 mangkuk daun ketumbar - potong halus
sedikit rempah kari bancuh dengan air.
Cara2: -
(1) Masukkan daging dalam kuali atas api sedehana besar dan keringkan airkan. Ini untuk melembutkan daging tu. So nanti tak payahlah masak lama.
(2) Apabila daging dah lembut campurkan dengan bawang putih, bawang merah, lada besar, daun ketumbar garam dan rempah kari.
(3) Pukul telur dan masukkan dalam (1). GAul sebati.
(4) Panaskan kuali leper dan ambil satu senduk adunan daging dan letakkan atas kuali.
(5) Letalkkan roti john diatas adunan tersebut dan biarkan atas api sederhana.
(4) Tunggu hingga masak dan ulang lagi hingga roti habis.
(5) Hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment