Friday, April 2, 2010
SAMBAL PARU
Bahan2: -
1 kg paru - direbus hingga empuk dan potong sederhana besar
1 mangkuk lada kering kisar
1 biji bawang besar dan 1/2 buku bawang putih - kisar halus
2 biji bawang besar - potong bulat
2 batang serai - kisar halus
Gula dan garam
Cara2: -
(1) Paru yang telah direbus, gaulkan dengan kunyit dan garam. Goreng sekejab dan ketepikan.
(2) Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
(3) MAsukkan serai dan lada kisar. Kacau rata.
(4) Masukkan gula dan garam. Kecilkan api dan biarkan sambal kering.
(5) Apabila sambal kering, masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan biarkan layu sedikit.
(6) Tutupkan api dan masukkan paru tadi. Kacau rata dan siap...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment