Hari ni nak try masak udang manis.. Resepi ni dari Sha (bibik dia masak..bibik dia org siam, so banyak lah masakan2 manis ala2 kelate..) Cubalah..
Bahan- bahan: -
1/2 kilo udang sederhana besar - buang kepala dan ekornya
1 senduk sos cili
1 senduk sos tiram
1 senduk sos tomato
1 senduk kicap manis
1 buku bawang besar - di tumbuk halus
1/2 buku bawang putih - ditumbuk halus
1 buku bawang besar - di potong bulat
1 mangkuk kecil daun kucai
1 biji buah tomato - dipotong 4
1 biji lada besar - potong serong
Cara-cara:-
(1) Di dalam kuali, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya..
(2) Pastu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap dan kacau hingga masak. Kecilkan api. Masukkan sedikit air supaya tidak hangus.
(3) Bila dah agak pekat, masukkan udang, bawang besar yang dah dipotong bulat, buah tomato dan daun kucai. Letakkan sedikit garam (jangan banyak sangat sebab kicap dan sos tiram tu dah masin)
(4) Kacau hingga udang masak dan tutup api. Jangan lama sangat sebab udang cepat masak. Kalu biar lama udang akan jadi keras..
No comments:
Post a Comment