Friday, October 1, 2010

ROTI ARAB DAN KUZI AYAM






Kali nih nak tukar menu lah pulak.. Kadang2 penat jugak pikir apa nak bagi anak2 makan.. Budak2 ni susah juga nak makan.. especially si Alea.. So, memang selalu kena tukar2 menu…

Hari tu ada kawan bagi rempah kuzi.. So harini, balik dari opis pegi carik roti arab untuk makan malam nih.. boleh cicah dengan ayam kuzi… Beli roti arab kat kedai mamak ni mahal skit… Satu bungkus ada 5 keping dia bagi RM6.50.. kalu beli sekeping2 dia jual 80 sen.. kaya cepat mamak nih…

So.. boleh lah cuba masak kuzi ayam ni… rasanya manis2 skit.. kalo makan dengan nasik cam tak sesuai sangat… dengan roti ok lah…

AYAM MASAK KUZI

Bahan2: -
1 mangkuk ayam
1 peket kecil rempah kuzi – bancuh dengan sedikit air
1 tin kecil tomato puri
10 biji bawang kecil – di mayang dan buat bawang goring
Sedikit kacang gajus – digoreng dan ketepikan
1 buku bawang besar, ½ buku bawang putih dan sedikit halia – kisar halus
½ tin susu cair
Kayu manis, bunga lawang, garam dan gula

Cara2: -

(1) Ayam dibersihkan dan gaul dengan garam dan kunyit. Goreng ayam sehingga masak, tapi jangan garing sangat.
(2) Di dalam periuk, penaskan api dan tumiskan kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang yang telah dikisar halus. Kacau selalu dalam 3 minit.
(3) Masukkan rempah kuzi dan kacau lagi hingga garing. Kemudian masukkan tomato puri dan kecilkan api. Kacau selalu hingga rempah betul2 masak.
(4) Kemudian masukkan susu cair dan tambah sedikit air. Air jangan banyak sangat sebab lauk ni memang pekat. Masukkan bawang goreng, kismis, kacang gajus, gula dan garam. Biarkan menggelegak dalam api yang perlahan.
(5) Apabila kuah dah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng dan biarkan terus menddih selama 5-10 minit. Sesuaikan rasa dan boleh makan dengan roti arab/ roti paun/ bun..

No comments:

Post a Comment