Friday, October 1, 2010

MEE GORENG MAMAK


Biasanya mee goreng mamak ni di masak untuk makan malam kami.. Biasalah, kalu hari kerja ni tak sempat nak masak lauk pauk untuk malam.. Jadik ini antara menu paling senang untuk dinner.. makan panas2 lagik tu…

Bahan2: -

1 peket mee kuning
2 keping tauhu
2 biji telur
Sedikit daun kucai, taugeh, kubis
1 biji buah tomato – cincang halus
1 mangkuk kecil ayam
1 mangkuk kecil udang
1 mangkuk kecil fish cake
1 buku bawang besar
½ buku bawang putih
1 senduk cili boh
1 senduk sos tiram
1 senduk sos cili


Cara2: -

(1) Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau dan berwarna kekuningan. Masukkan sos cili dan kacau hingga garing.
(2) Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap dan kacau rata. Kemudian, masukkan ayam dan letakkan sedikit air. Kacau selalu dan biarkan ayam masak.
(3) Bila ayam dah masauk, masukkan udang, fish cake dan kubis. Kacau sekejab. Kemudian masukkan tauhu (Di cincang dulu) dan pecahkan telur dalam kuali. Jangan kacau dan kecilkan api. Biarkan telur keras. Bila telur dak keras, baru kacau semua adunan tersebut.
(4) Masukkan mee yang telah dibasuh kedalam kuali bersama – sama dengan daun kucai dan taugeh. BAlik- balikkan mee dalam kuali tersebut dan sesuaikan rasa. Siappp… Untuk lebih menarik, hidangkan dengan telur mata dan limau nipiss…

No comments:

Post a Comment