Friday, August 7, 2009

BIHUN KARI


BAHAN2:-
1/4 ekor ayam - di potong kecil
1 mangkuk (saiz mangkuk air basuh tangan) rempah kari - bancuh dengan air
1 biji kelapa - dapatkan santannya
1 biji bawang besar - kisar
1/2 buku bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
3 sudu cili boh
3 biji bawang merah kecil
- mayang halus
kulit kayu manis dan bunga lawang
fish cake dan fish ball
Udang - 1 mangkuk kecil
Kerang - 1 mangkuk kecil
Tauhu kering - dipotong jadi satu mangkuk kecil
1 biji buah tomato - dipotong empat
Sawi - dicelur satu mangkuk
Taugeh - dicelur satu mangkuk
bawang goreng
bihun - dicelur

CARA2:
(1) Di dalam periuk, tumiskan bawang kecil yang dimayang halus, bunga lawang dan kulit kayu manis.
(2) Tumiskan bahan2 kisar hingga naik bau.
(3) Masukkan rempah kari dan biarkan hingga garing.
(4) Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam masak.
(5) Apabila ayam masak, masukkan santan, udang dan fish cake& fish ball.
(6) Biarkan hingga mendidih.
(7) Masukkan buah tomato dan sesuaikan rasanya.
(8) Tutup api dan masukkan kerang dan tauhu kering.
(9) Hidangkan dengan sawi dan taugeh yang telah dicelur dan taburkan bawang goreng..

No comments:

Post a Comment