Friday, August 7, 2009

BENDI NYONYA




Bahan2:-

1 mangkuk bendi
1 mangkuk lada besar dan ditambah dengan beberapa biji cili api
Sedikit belacan - anggaran sebesar ibu jari
2 biji bawang besar
1/2 buku bawang putih
5 ulas bawang kecil - mayang halus
1/4 mangkuk udang kering
1/4 mangkuk air asam jawa

Cara2: -
(1) Panaskan air setengah periuk kecil dan letakkan garam satu sudu kecil.
(2) Apabila air mendidih, masukkan bendi dan celur sehingga lembut. Tuskan bendi dan susun dalam pinggan.
(3) Kisar lada besar, cili api, bawang besar, bawang putih, udang kering dan belacan.
(4) Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang kecil yang di mayang halus. Kemudian masukkan bahan (3).
(5) Kacau bahan dalam api sederhana kecil dan masukkan air asam jawa.
(6) Masukkan garam dan gula dan biarkan mendidih.
(7) Apabila masak, tuangkan diatas bendi yang telah dicelur tadi.

No comments:

Post a Comment