Friday, August 7, 2009

AYAM CASHEWNUT

Bahan2: -

1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar dan dibasuh bersih.
1 biji bawang besar dan setengah buku bawang putih - dikisar.
1 buku halia - sebesar ibu jari - dihiris tebal.
1 biji bawang besar - dibelah 6 bahagian
1/2 mangkuk kecil sos tiram
1/2 mangkuk cili kering - di basuh dan dipotong dua
1 mangkuk cashewnut
1 mangkuk daun bawang

Cara2: -

(1) Gaulkan ayam denga garam dan kunyit - goreng hingga masak tetapi jangan terlalu garing.
(2) Goreng lada kering dan asingkan.
(3) Goreng cashewnut dan asingkan.
(4) Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili
boh, sos tiram dan kicap manis dan biarkan hingga masak.
(5) Masukkan sedikit air supaya tidak hangus dan kecilkan api.
(6) Masukkan ayam, bawang besar yang telah dibelah enam, cashewnut dan tomato. Biarkan
mendidih sedikit.
(7) Rasakan garam dan gula. Masukkan daun bawang dan cili kering yang telah digoreng tadi.
Kacau rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment