Tuesday, March 15, 2011

KEK GULA HANGUS




Lama betul tak buat kek ni.. rasa2 ada dalam 15 tahun dah tak buat.. Dulu masa skolah suka sangat beli kuih ni.. beli kat mak cik yang jual kuih kat kg. baru, bentong.. Pastu ada mak sedara bawak balik umah wan kek ni (mak andak yang kat muadzam).. Makanya aku pun blajar lah buat kek ni. Masa tu Form 4.. Resepi mak andak memang sedap.. moist sesangat.. Masa kat Uni selalu jugak buat bila cuti sem.. pastu bila dah kerja, lama tak buat.. resepinye pon dah hilang entah kemana..

Baru ni masa pi piknik dengan jiran2, Ana buat kuih n.. macam resepi mak andak rasanya.. memang jadi.. cuma kalau nak buat kena pikir 2, 3 kali lah.. sebab husband and anak2 tak suka pulak...apa2 pun tima kacih kat ana sebab share resepi ni...nanti kalau jumpa mak andak nak tanye, dia ingat lagi tak resepi ni..

Bahan2:-
2 cawan gula
2 cawan air panas
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu pekat manis
3 sudu kecil soda bikarbonat
8 biji telur
4 sudu besar margerin

Cara2: -
(1) Masak gula atas api kecil hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau sampai cair. Masukkan margerin dan sejukkan.
(2) Pukul telur hingga kembang dan masukkan susu pekat. Kacau sebati.
(3) CAmpurkan adunan (1) dan (2). Kacaurata.
(4) Ayak tepung dengan soda dan campurkan dalam adunan.
(5) Kacau sebati. Kalau berketul2, tapis adunan tu.
(6) Masukkan dalam acuan dan bakar....

No comments:

Post a Comment