Sunday, February 6, 2011

LEMPENG PISANG







Sebenarnya aku ni tak berminat sangat nak buat kuih2 tradisional ni...entahlah kenapa.. tapi rasanya susah skit nak buat kuih muih tradisional ni.. leceh dan banyak kerja.. Tapi di tahun baru ni, aku berazam untuk pandai membuat kuih2 melayu lama..Biasalah.. setiap tahun memang ada azam baru untuk perkara yang baru..cuma tak tau lah terbuat ke tidak.. Jadi, langkah pertama ialah membuat kuih yang paling senang iaitu lempeng pisang :)

Dulu arwah wan aku ada jugak lah buat lempeng n.. Lama dah tu.. masa aku kecik2 dulu.. Tapi jarang dia buat ni.. Lama sangat dah dia tak buat lempeng ni.. Tapi aku ingat lagi camana nak buat tu..

(1) Ambik berapa bijik pisang masak dan lenyek dengan gula sampai hancur. Hari ini aku pakai satu sisir pisang berangan dan 3 senduk kecil gula (senduk kecik tau.. kalu senduk besar tu banyak sangaggtt tuh)

(2) Pastu masukkan tepung gandum, 1 cawan kelapa parut, secubit garam dan tambah sedikit air. Kacau hingga sebati. Tak ada sukatan tepat pulak untuk tepung ni.. Ikut pekat lah.. Kalau banyak tepung, lempeng tu akan jadik keras skit.. Tapi kalau tepung sikit nanti lembut aje lempeng tu..(macam pancake)

(3) Lletakkan sedikit minyak kat dalam kuali..(aku guna kuali leper tu). Masukkan sesenduk kecik adunan dan ratakan atas kuali tu.. Kalau kuali aku ni bole letak tiga adunan skali.. so, boleh dapat 3 keping lempeng sekali masak..

(4) Masak guna api perlahan ajek tau..Kalau wan aku buat, dia letak adunan tu dalam daun pisang.. Jadik wangi lah... Tapi kat umah aku ni mana lah ada daun pisang.. Balikkan lempeng tu sampai masak... Ok..tu sahaja.. Nanti kita jumpa lagi dengan kuih lain pula.. Misi seterusnya ialah kuih ketayap (kuih gulung) dan juga kuih lapis..hihihi... Harap2 menjadilah azam tahun baru ni.. Tambah ilmu didada...:)

No comments:

Post a Comment