Tuesday, March 16, 2010
SAMBAL PENGANTIN
Bahan2: -
Paru - Direbus sampai masak dan dipotong kecil
Daging - Direbus sampai masak dan dipotong kecil
Udang - Dibuang kulitnya
Lada kering - digoreng dan dipotong dua
Bawang kecil - dibuat bawang goreng anggaran dalam satu mangkuk kecil
Santan - satu mangkuk besar
Sedikit belacan, garam dan gula
Air asam jawa - 1 mangkuk kecil
Cara2: -
(1) Campurkan santan, paru dan daging di dalam kuali dan biarkan diatas api yag kecil.
(2) Masukkan belacan yang telah ditumbuk, air asam jawa, garam dan gula. Kacau dan biarkan atas api sehingga pekat.
(3) Apabila sudah sedikit pekat, masukkan bawang goreng, lada kering dan udang.
(4) Kacau lagi sehingga udang masak dan sesuaikan rasa.
(5) Masak sehingga pekat dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment