Tuesday, March 16, 2010

TRIFFLE

Triffle - Pandangan tepi

Triffle - pandangan atas



Bahan2 dan Cara2 Membuatnya: -

(1) Potong 1 buku swiss roll(perisa pandan) dan susunkan dalam mangkuk kaca - ini sebagai lapisan pertama.

(2) Untuk membuat kastard: -
(a) Larutkan 5 sudu tepung kastard dengan 1/2 cawan air.
(b) Masukkan 1 tin susu cair dengan (a) dala mangkuk.
(c) Campurkan 1/2 cawan gula dalam (b). Kalau tak cukup manis, boleh
tambah gula lagi.
(d) Masakkan adunan kastard diatas api yang kecil. Sentiasa kacau adunan
dan masak hingga pekat.
(e) Tutup api apabila adunan sudah pekat.
(f) Biarkan adunan sejuk sedikit dan kemudian tuangkan diatas lapisan swiss
roll tadi.
(g) Sejukkan di dalam peti sejuk.

(3) Untuk Membuat lapisan jelly: -
(a) Masakkan 1/2 cawan agar-agar dengan 1.5 cawan air (daripada fruit
cocktail) sehingga larut.
(b) Masukkan 1/ cawan gula dan pewarna merah.
(c) Biarkan sejuk.


(4) Keluarkan mangkuk kastard dan swiss roll dari peti sejuk. Letakkan fruit cocktail diatas lapisan kastard tadi. Tuangkan jeli (item no. 3) di atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk.




No comments:

Post a Comment