Thursday, September 10, 2009

Sambal Daun


Masakan ni aku mula2 makan masa matrikulasi kat UM - 17 years ago...Roomate aku tu orang Neg. 9 - My dear Tim. Kalau die balik kampung, mesti bawak lauk ni balik asrama, sodap mak die masak.. Masa dah keje ni, aku try le macam yang die ajar.. Tapi tak dapat le sama macam yang mak tim masak... tapi boleylah...

Bahan2:-

Daun Ubi Kayu - hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk sederhana besar
Daun Kaduk- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Daun Kunyit- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Serai- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Petai - 1 mangkuk kecil dan dibelah 2
Ikan bilis
Cili api + Kunyit hidup + bawang merah - Tumbuk lumat (sukatan agak2 la...)
Tempoyak ( 4 sudu besar okey dah )
1 mangkuk santan pekat
garam + gula

Cara2: -

(1) Gaulkan tempoyak dengan bahan2 yang ditumbuk halus. Masukkan dalam periuk bersama dengan satu mangkuk air. Panaskan atas api.
(2) Masukkan semua daun yang dihiris dan ikan bilis, kecuali petai. Campurkan garam dan gula.
(3) Biarkan menggelegak. Apabila daun sedikit layu, masukkan santan dan biarkan api perlahan.
(4) Apabila daun sudah lembut masukkan petai. Sesuaikan rasa dan tutup api.

1 comment:

  1. cuba kak ida buh tempoyak banyak dan kasi kuahnye jadi pekat, kira2 dah tak wujudlah kuah cairantu lagi. itu yg biasa saya makanlah. buat lum pernah lagi.....

    ReplyDelete