Bahan2:-
Bahan A
2 cawan beras pulut - rendam 2 jam
Santan + sedikit garam : sukatan nya sekadar menutupi beras pulut
Bahan B
2 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air daun pandan
1 cawan gula
1 biji telur
Cara2:-
(1) Panaskan air kukusan.
(2) Letakkan beras pulut yang telah dicuci dan direndam di dalam loyang.
(3) Masukkan santan hingga tutup beras pulut tadi. Tak boleh banyak, nanti lembik pulut tu..
(4) Kukus dalam 20 minit. Kemudian keluarkan loyang dari kukusan dan kacau rata pulut tu.. Pastu, tekan2kan bagi mampat. Kukus balik dalam 5 minit..
(5) Sementara tu, dalam bekas lain, satukan semua bahan B. Kacau hingga sebati. Kalau berketul2 tu, tapis adunan tu.
(6) Tuangkan adunan (b) atas pulut tadi. Kukus lagi dalam 30 minit..
(7) Bila masak, angkat dan sejukkan.. .
No comments:
Post a Comment