Sunday, July 12, 2009

Udang Tiga Rasa


Bahan2: -

1 kg udang sederhana besar

1 biji bawang besar dan setengah buku bawang putih – dikisar halus

3 sudu cili boh

Sedikit sos cili dan sos tomato

2 sudu sos tiram

1 sudu cuka

2 batang serai - dihiris halus

3 helai daun limau purut – dihiris halus

1 biji tomato – dihiris

Setengah tin cendawan butang

Setengah mangkuk nenas yang dipotong kiub

2 biji lada besar – dihiris

10 biji cili api – dipotong dua

1 biji bawang besar – dihiris

Garam dan gula secukup rasa


Cara2:-

(1) Gaulkam udang dengan garam dan kunyit – goreng udang sehingga garing. Ketepikan udang.

(2) Tumiskan bawang yang telah dikisar tadi hingga naik bau. Masukkan cili boh dan biarkan hingga cili garing.

(3) Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan serai. Biarkan dalam api yang sederhana panas.

(4) Masukkan sedikit air, cuka, cendawan, nenas, bawang besar, lada besar, cili api, buah tomato dan daun limau purut. Sesuaikan garam dan gula.

(5) Biarkan sos ini kering sedikit baru tutup apinya. Apabila sos sudah sejuk sedikit, baru masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaulkan hingga rata. Masakan ini agak kering teksturnya.

No comments:

Post a Comment