Wednesday, September 22, 2010

MEE HAILAM


Menu ni antara menu kesukaan anak-anak. Tak pedas dan rasa manis2 skit, tu yang buat diorang suke tu.... Untuk bapaknye pula, tambah skit lada jeruk (home made punye..).. Sedap..Cara2 membuatnye: -

Bahan2: -

1 mangkuk ayam - dipotong kecil
1/2 mangkuk udang
1/2 mangkuk fish ball
1 biji bawang besar
1/2 buku bawang putih
1 senduk sos tiram
1 senduk kicap manis (saya guna kicap kipas udang)
1/2 senduk sos tomato
1 mangkuk sawi
1/4 batang lobak merah - potong memanjang sederhana besar
1 mangkuk cendawan
1 mangkuk kubis

Note : mangkuk yang digunakan saiz sebesar mangkuk air basuh tangan..(biasa tengok kan..)


Cara2: -

(1) Rebus ayam hingga empuk.

(2) Di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. Tumis biar lama dan bawang jadi berketul2 (ni petua dari maid kawan i.e. Sha dari Siam). Masukkan cili boh dan biar garing.

(3) Masukkan sos tiram, kicap dan sos tomato. Biarkan mendidih dan kacau dalam 3 minit.

(4) Tuangkan ayam bersama air rebusan ayam. Masukkan udang, fish ball, lobak dan batang sawi. Bila dah masak, masukkan semua sayur - sayuran lain. Kacau dalam masa lebih kurang tiga minit.

(5) Masukkan mi kuning yang telah dibasuh bersih. Ratakan mi dalam kuah tersebut dan tutup api. Jangan biar lama2, nanti mi tu lembik pula... Taburkan daun sup, cili merah dan bawang goreng..


No comments:

Post a Comment