Saturday, March 7, 2009

NESTUM CRUNCH

Bahan-bahan:
Kulit popiah - digunting segi empat
2 cawan Nestum di blender dengan setengah cawan gula
Setengah cawan Horlicks

Caranya:
1. Goreng garing kulit popiah dan sejukkan
2. Sirakan dengan campuran Nestum dan Horlicks.
3. Sedia untuk di hidang

TELUR DADAR PERANAKAN

Resepi ini begitu simple sekali, tetapi begitu sedap dan ada kelainannye daripada telur dadar biasa. Sumber resepi ini daripada sebuah restoran yang menghidangkan masakan ala cina peranakan melaka...

Bahan2:

3 biji telur ayam
3 sudu cencaluk
sebiji bawang besar dihiris2
sebiji lada besar dihiris nipis
daun ketumbar dipotong agak kasar
sedikit air masak
tak perlu letak garam kerana cencaluk tersebut sudah masin

cara2:
campurkan semua bahan dalam mangkuk dan pukul sampai kembang.
kemudian, goreng seperti menggoreng telur dadar biasa...
itu saje...

ALEA'S BROWNIES



This brownies is my little alea's favourite. She is only 6 years old, but she loves help me bake this brownies..

Bahan2:
250 gram butter
400g coklat masakan
5 biji telur
3 ½ cawan gula castor
3 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
2 cawan kacang yang dicincang

Cara2:
1. Panaskan oven pada suhu 160º C
2. Masak butter and coklat masakan menghunakan kaedah double boiling. Apabila bahan tersebut sudah cair dan sebati, tambahkan gula dan kacau rata. Kemudian, boleh tutupkan api dan angkat periuk adunan tersebut.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali, campurkan kacang.
5. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong kecil.
7. Untuk lebih sedap, boleh sapukan topping coklat dan taburkan coklat chip diatasnya...

COLOURFUL MARBLE CAKE

Bahan-bahan
210g tepung kek/gandum (ayak dgn baking powder)
210g gula kaster
250 butter
1 tsp baking powder
3 tbsp susu pekat
6 biji telur
1tsp vanilla essence
pewarna untuk membuat lapisan marble

Caranya
1. Pukul butter, gula, vanilla essence dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan ovallette dan pukul hingga adunan kembang.
3. Masukkan tepung, kaup-balikkan hingga rata.
4. Bahagikan menjadi tiga adunan, merah hijau dan coklat.
5. Sapukan loyang 8x8 inci dengan butter (loyang saiz ini sedang elok saje dengan adunan kek).
6. Tuangkan adunan berwarna berselangseli.
7. Bakar dengan suhu 180º C selama 50-60 minit.

Notes: - Tekstur kek ini begitu lembut dan boleh tahan selama lima hari tanpa dimasukkan kedalam peti sejuk. Good for your kitchen planning!
TELUR DADAR PERANAKAN

Resepi ini begitu simple sekali, tetapi begitu sedap dan ada kelainannye daripada telur dadar biasa. Sumber resepi ini daripada sebuah restoran yang menghidangkan masakan ala cina peranakan melaka...

Bahan2: -

3 biji telur ayam
3 sudu cencaluk
sebiji bawang besar dihiris2
sebiji lada besar dihiris nipis
daun ketumbar dipotong agak kasar
sedikit air masak
tak perlu letak garam kerana cencaluk tersebut sudah masin

cara2: -

campurkan semua bahan dalam mangkuk dan pukul sampai kembang.
kemudian, goreng seperti menggoreng telur dadar biasa...
itu saje...


ALEA'S BROWNIES

This brownies is my little alea's favourite. She is only 6 years old, but she loves help me bake this brownies..

Bahan2: -

250 gram butter
400g coklat masakan
5 biji telur
3 ½ cawan gula castor
3 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
2 cawan kacang yang dicincang

Cara2: -
1. Panaskan oven pada suhu 160C
2. Masak butter and coklat masakan menghunakan kaedah double boiling. Apabila bahan tersebut sudah cair dan sebati, tambahkan gula dan kacau rata. Kemudian, boleh tutupkan api dan angkat periuk adunan tersebut.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali, campurkan kacang.
5. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong kecil.
7. Untuk lebih sedap, boleh sapukan topping coklat dan taburkan coklat chip diatasnya...


COLOURFUL MARBLE CAKE


Bahan-bahan
210g tepung kek/gandum (ayak dgn baking powder)
210g gula kaster
250 butter
1 tsp baking powder
3 tbsp susu pekat
6 biji telur
1tsp vanilla essence
pewarna untuk membuat lapisan marble

Caranya
1. Pukul butter, gula, vanilla essence dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan ovallette dan pukul hingga adunan kembang.
3. Masukkan tepung, kaup-balikkan hingga rata.
4. Bahagikan menjadi tiga adunan, merah hijau dan coklat.
5. Sapukan loyang 8x8 inci dengan butter (loyang saiz ini sedang elok saje dengan adunan kek).
6. Tuangkan adunan berwarna berselangseli.
7. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 50-60 minit.

Notes: - Tekstur kek ini begitu lembut dan boleh tahan selama lima hari tanpa dimasukkan kedalam peti sejuk. Good for your kitchen planning!

IKAN MASAK ASAM REBUS

This is my grandma's favourite. Thanks for teaching me a lot with all these kitchen stories...Love u very much !!!

Bahan2: -

3 ekor ikan sederhana besar (the most suitable are senangin and kembung)
2 biji lada besar dan beberapa biji cili api - depends on your taste
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sedikit belacan
daun kesum
sepotong nenas yang dihiris sederhana nipis
bendir - dipotong dua

Cara2: -

1. Tumbuk lada besar, cili api, bawang merah , bawang putih dan juga belacan.
2. masukkan kedalam periuk dan campurkan ikan dan juga air.
3. Campurkan juga nenas dan daun kesum
4. Masak atas api yang sederhana.
5. Apabila mula mendidih, masukkan bendir dan garam.
6. Its ready now.

Notes: - This menu is so simple, but good for your health !! Try it !!

MARVELLOUS CHEESE CAKE

This recipe is from my best friend since i was small, Ms Baiyah. She made this cake during hari raya about 4 years ago. I've tried it several times and most of my family members and friends like it!

Bahan2: -

Bahan untuk base: -

1 bungkus biskut marie - boleh blend sampai halus Tapi jangan halus sangat
1 buku butter
1/2 cawan gula halus

Cara2: -

Cairkan butter dan gula halus.
Apabila sejuk, gaulkan bersama biskut tadi hingga rata.
Masukkan adunan ke dalam mangkuk kaca dan tekan 2 hingga padat.
Sejukkan dalam peti sejuk hingga keras.


Bahan2 untuk topping: -
1 kotak whipping cream
1 buku cream cheese
2 biji putih telur
1/2 cawan gula
3 sudu gelatin dibancuh dengan setengah cawan air panas, kacau hingga larut.

Cara2: -
1. Pukul whipping cream dan cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Masukkan putih telur dan teruskan pukul.
4. Akhir sekali masukkan gelatin dan kacau rata.
5. Tuangkan atas adunan biskut tadi dan sejukkan hingga keras.

Cara Menghidang: -

You can try several method as follows: -
1. Tuangkan blueberry/ strawberry filling atas kek; or
2. Ayakkan serbuk koko; or
3. You may also make a drawing on the cake. Gunakan pewarna merah dan hijau, kemudian boleh teruskan lakaran atas kek itu. cantik!!

AYAM BAKAR BEREMPAH

Resepi ini sesuai untuk BBQ. Tapi kena perap lama sikit kalu nak sedap. At least satu malam..

Bahan2: -

1 ekor ayam - dipotong sederhana besar
3 biji bawang besar
1 buku bawang putih
1 buku besar halia
6 batang serai
6 sudu jintan manis
3 sudu jintan putih
5 biji buah keras
garam, serbuk kunyit dan sedikit gula