Saturday, March 7, 2009

COLOURFUL MARBLE CAKE

Bahan-bahan
210g tepung kek/gandum (ayak dgn baking powder)
210g gula kaster
250 butter
1 tsp baking powder
3 tbsp susu pekat
6 biji telur
1tsp vanilla essence
pewarna untuk membuat lapisan marble

Caranya
1. Pukul butter, gula, vanilla essence dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan ovallette dan pukul hingga adunan kembang.
3. Masukkan tepung, kaup-balikkan hingga rata.
4. Bahagikan menjadi tiga adunan, merah hijau dan coklat.
5. Sapukan loyang 8x8 inci dengan butter (loyang saiz ini sedang elok saje dengan adunan kek).
6. Tuangkan adunan berwarna berselangseli.
7. Bakar dengan suhu 180ยบ C selama 50-60 minit.

Notes: - Tekstur kek ini begitu lembut dan boleh tahan selama lima hari tanpa dimasukkan kedalam peti sejuk. Good for your kitchen planning!

No comments:

Post a Comment