Thursday, September 10, 2009

Sambal Daun


Masakan ni aku mula2 makan masa matrikulasi kat UM - 17 years ago...Roomate aku tu orang Neg. 9 - My dear Tim. Kalau die balik kampung, mesti bawak lauk ni balik asrama, sodap mak die masak.. Masa dah keje ni, aku try le macam yang die ajar.. Tapi tak dapat le sama macam yang mak tim masak... tapi boleylah...

Bahan2:-

Daun Ubi Kayu - hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk sederhana besar
Daun Kaduk- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Daun Kunyit- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Serai- hiris halus dan dapatkan 1 mangkuk kecil
Petai - 1 mangkuk kecil dan dibelah 2
Ikan bilis
Cili api + Kunyit hidup + bawang merah - Tumbuk lumat (sukatan agak2 la...)
Tempoyak ( 4 sudu besar okey dah )
1 mangkuk santan pekat
garam + gula

Cara2: -

(1) Gaulkan tempoyak dengan bahan2 yang ditumbuk halus. Masukkan dalam periuk bersama dengan satu mangkuk air. Panaskan atas api.
(2) Masukkan semua daun yang dihiris dan ikan bilis, kecuali petai. Campurkan garam dan gula.
(3) Biarkan menggelegak. Apabila daun sedikit layu, masukkan santan dan biarkan api perlahan.
(4) Apabila daun sudah lembut masukkan petai. Sesuaikan rasa dan tutup api.

Kuih Raya







Nampaknya raya tahun ni lah raya pertama aku tak buat kuih raya.. Busy punya pasal, sampai tak sempat pun nak pikir pasal kuih raya.. Keje kat opis ni, nak ujung2 tahun ni memang sibuk sangat la.. weekend pulak sibuk dengan kelas aku.. lagipun, lepas raya ni ada final exam.. Tak terbuat kuih raya :( Tapi maybe aku cuba jugak nak buat kek or any puding a day before raya.. Anyway... here are some pics - millenium biskut raya.. Hmmm...kalu sempat, next year boley try buat ni.. Thanks to my dear sis, yatie for the pics...